Haber

SSK ve BAĞ-KUR Emekli Maaşlarına Yüzde 5 Ek Artış Kabul Edildi

SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına yüzde 5 oranında ilave zam yapılarak asgari emekli maaşının 10 bin liraya çıkarılmasını öngören düzenleme, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, toplantıda şunları söyledi: “Eskiden işçi emekli olunca evini, arabasını alırdı. Oğluna çeyiz parası ayırırdı. Artık bırakın araba, ev almayı, emekli oldu. Arabanın tekerleklerini alamıyor, evine tuvalet alamıyor, emeklinin içinde bulunduğu durum bu.” “Eskiden emeklilik ikramiyesi emeklinin hayat garantisiydi ama artık atıştırmalık gibi. Eskiden emekliler daha iyi şartlarda yaşardı ama sayenizde emekliler artık ikinci el giyim pazarlarından eşya alıyor.” dedi.

AKP’nin 15 Ocak’ta TBMM’ye sunduğu, ekonomiye ilişkin düzenlemelerin yer aldığı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, bugün Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edildi. Teklifin görüşülmesi sırasında AK Parti, SGK ve BAĞKUR emeklilerine ek yüzde 5 zam yapılmasına ilişkin düzenlemenin tasarıya eklenmesi teklifini sundu. Teklif kabul edildi.

Kabul edilen öneriye göre, SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına yılın ilk yarısında yüzde 37,57 oranında zam yapılması, yüzde 5 artarak yüzde 42,57’ye çıkacak. En düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL’den 10 bin TL’ye çıkacak. Maaşlara yapılacak ilave yüzde 5’lik artış ise Ocak 2024’ten itibaren geçerli olacak.

Komisyonda konuşan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba şunları söyledi:

“TÜM GÖREVLİLERE 3600 EK GÖSTERGE VERECEĞİZ SÖYLEDİNİZ, O YOK”

“Hükümetin oy almak için söz verdiği seçim döneminde verdiği taahhütlerin ne yazık ki yerine getirilmediğini görüyoruz. Burada en başından itibaren hem büyük ortak, hem de küçük ortak, hem öncesinde hem de hükümetin içinde yer aldı. Seçimden sonra emeklilerle ilgili çeşitli vaatlerde bulunmuşlar, 2023 yılı boyunca emeklileri oyalamışlardı.” Ancak teklife baktığımızda emeklileri tatmin eden bir teklif olmadığını görüyoruz. Pek çok taahhüt vardı; Mesela Cumhurbaşkanı bizzat esnafın prim gün sayısını Bağkurlular için 9 binden 7200’e düşüreceğini söyledi ama burada yok. Büyük bir kare yapalım. Esnaflara verdiğiniz sözü yerine getirelim. Gelin mağduriyetinizi giderelim.

Yine stajyer, çırak sayılmayanların mağduriyetini gidereceğinizi söylediniz ama öyle de değil. Taşeronlardan transfer yapmayanları takıma alacağız dediniz. Oda yok; Maalesef kamuda hala aynı işi yapan, taşeron olarak çalışan yüzbinlerce personel var. Bütün memurlara 3600 ek gösterge vereceğiz dediniz ama bizde o yok. Ev hanımlarına devlet destekli sigorta sağlayacağız dediniz. O yok. Evini temizleyen kadınlara, tarımda çalışan insanlara destek vereceğimizi söylediniz ama onlar da yok. Seçimin üzerinden 9 ay geçti, maalesef henüz bir gelişme olmadı. Tabii bunlardan en acı vereni muhtemelen emekliler. Hem dünyada hem de Avrupa’da emeklilere baktığımızda maalesef Türkiye’de emeklilerin durumu çok kötü. Bu emekli maaşları açıklanırken, daha doğrusu artış oranı açıklanırken TÜİK diye bir kurumumuz var. Hakkını vermek zorundayız, mucizeler yaratıyor. Açıkladığı rakamlara baktığınızda büyük bir mucize yaratıyor. Sokakla, pazarla alakası olmayan rakamlar var; TÜİK’in açıkladığı rakam yüzde 64,77, ENAG’a göre ise yüzde 127.

“YAPILMASI GEREKEN İŞ TÜM EMEKLİLERE EŞİT ASGARİ ÜCRET VERİLMEKTİR”

Şimdi yarattığınız garip bir şey var, kök aylık. En düşük emekli maaşınız var, bunu asıl emekliliğe göre artırıyorsunuz. 10 bin liranın altında kalırsa en düşük emekli maaşını ödersiniz. Bu hesaplamaya göre aylık asli maaşı 7 bin TL’nin altında olanların tamamı 10 bin TL maaş alacak. Asgari maaşı 7 bin lira ile 10 bin lira arasında olanlar ise 10 bin liranın biraz üzerinde kazanacak. Mesela asli maaşı 5 bin lira olan bir kişinin zammı 7 bin 30 lira olduğundan emekli maaşı 10 bin lira olacak. Asgari maaşı 8 bin lira olan biri 11 bin 408 lira maaş alacak. Başkası ancak 1.400 lira fazla almış olacak. Peki temel maaşı 7 bin TL olan biri 10 bin TL alacak. Böyle bir mantık var mı? Yapılması gereken asgari ücretin tüm emekliler için eşitlenmesidir. Bununla ilgili teklifimizi yapacağımızı da belirtmek isterim.

Bakalım bizi kıskanan Avrupalı ​​nasılmış? Avrupa ülkelerinde emeklilerin gayri safi yurtiçi hasılasının ortalama payı yüzde 12 civarındadır. Biz bunun üçte biriyiz. Peki emekli yıllar içinde nasıl bu kadar sefalete düştü? Emeklilik hesaplamasında daha önce gayri safi yurtiçi hasıladaki artışın payı yüzde 30’a düştü. Aylık tahvil faizleri 2002 öncesinde yüzde 70 civarındaydı. Şu anda yüzde 30’un altında. Emeklilik maaşları resmi enflasyona kilitlendi. Emeklilere ekonomik büyümeden pay verilmedi. Ülke size göre büyüdü ama emekli bundan maalesef pay alamadı.

“ARTIK TEKERLEK ALAMAZ, ARABA ALMAKTAN, EV ALMAKTAN BIRAKIR”

Eskiden bir işçi emekli olduğunda evini, arabasını alırdı. Oğluna çeyiz parası ayırdı. Artık bırakın evi, arabayı, hatta tekerleği bile satın alamıyor. Evindeki tuvaleti kullanamıyor. Emeklilerin içinde bulunduğu durum budur. Eskiden emekli ikramiyesi emeklinin hayat garantisiydi ama artık atıştırmalık gibi oldu. Eskiden emekliler daha iyi şartlarda yaşardı ama sizin sayenizde emekliler artık ikinci el giyim pazarlarından eşya alıyor. Ceket alıyorlar, mont alıyorlar. Sokakta bir emekliye sorun, bu teklifi yapanların muhtemelen aklı başına gelir. Emeklilerin durumu gerçekten içler acısı. Kurban Bayramı’nda bırakın kurban kesmeyi, şeker dahi alamıyor.

En düşük emekli maaşının Türkiye gerçeğiyle, piyasa gerçeğiyle, hayatın gerçeğiyle bağdaşmadığını düşünüyorum. “En düşük emekli maaşı mutlaka asgari ücret seviyesine indirilmelidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu