Ekonomi

New York küresel devlet borçlarını etkileyecek yasa tasarısını değerlendiriyor

İki haftalık aranın ardından yeniden bir araya gelen New York Eyaleti milletvekilleri, devlet borçlarının yeniden yapılandırılması sürecini yeniden şekillendirebilecek önemli bir yasa tasarısını görüşüyor. Yasa tasarısı kabul edildiği takdirde, ülkelerin borç yükümlülüklerini yönetmeleri için daha modern bir yaklaşım sunacak ve potansiyel olarak dünya çapında yüz milyarlarca dolarlık tahvil sözleşmelerini etkileyecektir.

Tasarı, ülke ve ülke altı borçların daha etkin bir şekilde yeniden yapılandırılmasını kolaylaştırmak üzere tasarlanmıştır. Şirketler ya da bireylerin aksine ülkeler iflas başvurusunda bulunamamakta, bu da mevcut yeniden yapılandırma sürecini hem zaman alıcı hem de pahalı hale getirmektedir. Önerilen mevzuat geriye dönük olarak uygulanacak ve küresel çapta mevcut devlet borç sözleşmelerini etkileyecektir.

Tasarının temel amaçlarından biri, New York Eyaleti’nin devlet borçlarının ihracı ve ticareti için önde gelen bir merkez olma konumunu güçlendirmektir. Tasarı, borç müzakerelerini uzatabilen ve yardım arayan ülkeler üzerindeki mali yükü arttıran alacaklıların borçlarını erteleme uygulamasını caydırmayı amaçlamaktadır. Tasarı, ya belirli bir süreci takip edecek ya da tahvil sahiplerinin taleplerini ABD’nin iki taraflı bir borç veren olarak alacağı ile karşılaştırılabilir olanlarla sınırlandıracak yeniden yapılandırma mekanizmaları önermektedir.

Aralarında Oxfam America’nın da bulunduğu tasarıyı savunanlar, düşük ve orta gelirli ülkelerin karşılaştığı ve New York eyaleti yasalarını istismar eden alacaklıların daha da kötüleştirdiği mali zorlukları ele almak için bunun gerekli bir adım olduğunu savunuyor. Oxfam America’nın kampanyalar direktörü Ben Grossman-Cohen, eyalet yasama organını konuyla ilgili harekete geçmeye çağırdı.

Ancak tasarı tartışmalara yol açtı ve eleştirmenler istenmeyen sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu. BNP Paribas’da gelişmekte olan piyasalar kredi stratejisi küresel başkanı olan Trang Nguyen, tasarının IMF ve Paris Kulübü gibi büyük paydaşlardan uygun girdi almadan mevcut devlet borcu çerçevesini bozabileceğine dair endişelerini dile getirdi. Yasanın yoksul ülkeler için borçlanma maliyetlerini istemeden de olsa artırabileceğini öne sürdü.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Hem devletlere hem de alacaklılara danışmanlık yapma deneyimine sahip Cleary Gottlieb hukuk firmasının uzmanları da tasarının yasalaşması halinde yasal zorluklarla karşılaşılabileceğini ve devlet borcu ihracının New York’tan diğer yargı bölgelerine kayabileceğini dile getirdiler.

Tasarının yasama süreci, komitelerdeki tartışmaları ve oylamaları, ardından da Eyalet Senatosu ve Meclisi’ndeki oylamaları içeriyor. Tasarının kabul edilmesi halinde, imzalanması ya da veto edilmesi için valiye sunulacaktır. Valinin vetosu her iki mecliste de üçte iki çoğunlukla geçersiz kılınabilir. Demokratların çoğunlukta olduğu mevcut durumda vetonun geçersiz kılınması bir olasılık. Yasama meclisinin 6 Haziran’da sona ermesine 18 oturum kaldı ve tasarının yasalaşmadan önce birkaç engeli aşması gerekiyor. Bu yasanın sonucu, 5 Kasım’da her iki meclis için de yapılacak seçimlerin arka planına da dayanıyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu