Ekonomi

Kredi Geri Ödeme Planı Oluşturma ve Değiştirme Hakkında Bilmeniz Gereken 11 Şey

Kredi, ani nakit ihtiyaçlarını karşılamak için en kullanışlı seçenektir. Bire bir yatırım yapmaya ve refah düzeyini artırmaya yardımcı olur. Kredi ödeme planı, çekmiş olduğunuz kredinin belirlenen faiz oranı üzerinden ve taksit sayısına göre yeniden hesaplanması anlamına gelmektedir.

Peki bir geri ödeme planını bu kadar değerli kılan nedir ve oluşturma sürecinde nelere dikkat edilmelidir?

Sadece öğrenmek için okuyun!

1. Kredi geri ödeme planı özelleştirilebilir.

kredi geri ödeme planı; Çekilen bir kredinin vade, faiz, vergi gibi tüm hesaplamalarını içeren, hangi dönemde ne kadar ödeyeceğinizi gösteren tablodur. Kredi fiyatı, türü ve vade oranlarına göre kişiye özel hazırlanır.

2. Kredi ödeme planı oluşturulurken finansal riskler değerlendirilmelidir.

Kişisel tercihinize göre artan, azalan veya esnek olarak oluşturabileceğiniz kredi ödeme planında; Ciro anapara, faiz ve vergi toplamı önceden belirlenir. Bu sayede hangi ayda faiz ve anaparadan ne kadar kesinti yapılacağını net bir şekilde öğrenme ve finansal riskleri net bir şekilde hesaplama şansına sahip olacaksınız.

3. Kredi çekmeden önce oluşturulan ödeme tablosuna dikkat edilmelidir.

Kredi geri ödeme planı doğrudan banka tarafından oluşturulur. Temel olarak kredi türünü, büyüklüğünü ve vade süresini bankanız ile paylaşarak özel oranlardan yararlanabilirsiniz. Krediyi onaylamadan önce bankanın sunduğu geri ödeme planını göz önünde bulundurarak ödeme kurallarını değerlendirmeniz oldukça değerlidir.

4. Kredi yapılandırma talebi bankanın inisiyatifindedir.

Bir kredi teklifini onayladığınızda, ödeme planını da otomatik olarak onaylamış olursunuz. İleride bu planda değişiklik yapmak isterseniz bankanızla iletişime geçerek kredi yapılandırma talebinde bulunmalısınız. Bu durumda talebi karşılama durumu bankanın insiyatifindedir.

5. Konut kredisi yapılandırma talebi yasal bir tüketici hakkıdır.

Kredi yapılandırmasında kredinin türü sürece doğrudan etki etmektedir. Konut kredisi yapılandırması, özellikle ödemelerde zorluk yaşadığınız durumlarda tercih edebileceğiniz yasal bir haktır. Banka onayına tabi olan bu değişiklik sırasında, vade farksız ödeme yapmayı veya kalan tutarı daha fazla taksite bölmeyi tercih edebilirsiniz. Her durumda, yeni bir ödeme planı oluşturulmalıdır.

6. Yeniden yapılandırılan ihtiyaç kredisi, yeni kredi olarak değerlenir.

İhtiyaç ve taşıt kredisi geri ödeme planı değişikliği talebinde emsal teşkil eden bir süreçtir. Yapılandırma başvurunuz sonucunda banka eski kredinizi kapatır ve sizin adınıza yeni bir ödeme planı sunar. Ödemeler için yeni bir tarih belirlenir ve bu tarihten sonra yapılandırma tablosuna göre hareket etmeniz istenir.

7. Taşıt ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarında hızlı hareket etmek gerekiyor.

Yapılandırma kapsamı tüketici talebine göre değişmekle birlikte özellikle taşıt ve taşıt kredilerinde yeniden yapılandırmaya ihtiyaç duyuyorsanız hızlı hareket etmeniz önerilir. Çünkü bu kredilerdeki vade sayısı konut kredilerine göre çok daha az olduğundan ne kadar erken karar verirseniz istediğiniz sonuca o kadar kolay ulaşırsınız.

8. Konut kredisi ödeme planı değişikliğinde ek komisyon ödemeleri oluşabilir.

Konut kredisi yapılandırmalarında bankanız sizden ek bordro ödemesi talep edebilir. Bu dönem ortası komiteler genellikle %1 ila %2 civarındadır, buradaki oran kalan dönem sayısına göre belirlenir. İhtiyaç ve taşıt kredilerinde yapılandırma için makul bir fiyat talep edilmemektedir. Burada esas olan değişiklik talebinin banka tarafından onaylanması ve tarafların anlaşmasıdır.

9. Finansal sağlık ne kadar yeterliyse, kredinin yeniden yapılandırılma olasılığı o kadar yüksektir.

Genel olarak kredi ödemelerinde değişiklik yapılacaksa önceki kredi sicilinin temiz olması gerekmektedir. Yani geçmiş taksitleri düzenli olarak ödemek ve geciktirmemek başvurunuzun sorunsuz bir şekilde onaylanmasına yardımcı olur. Ayrıca diğer bankalara borcunuzun bulunmaması ve genel olarak maddi sağlığınızın yeterli olması da incelenen diğer kriterler arasında yer almaktadır.

10. Kredi yapılandırma sürecindeki fırsatlar birbirinden farklı olabilir.

Yapılandırma sürecinde değerlendirebileceğiniz fırsatlar da mali durumunuza ve kredinin niteliğine göre değişiklik göstermektedir. Sonuç olarak, yenilenen ödeme şablonunda sabit taksit, artan taksit, değişken faiz veya orta ödeme planlarından birine geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca kredinin kapsamına göre faiz erteleme ya da esnek ödeme planı gibi fırsatlardan da yararlanabilirsiniz.

11. Kredi kararı verirken size özel fırsatları incelemenizde fayda var.

Size en uygun kredi planını oluşturma ve yapılandırma aşamasında öncelikle bankanızla görüşmelisiniz. Kredi notunuzun yüksek ve ödemelerinizin düzenli olduğu bir ortamda, size özel fırsatlardan ve uygun kredi seçeneklerinden yararlanarak finansal durumunuzu kısa sürede iyileştirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu