Kahramanmaraş’ta enkazdan kurtarılan Mukaddes Erva’dan 19 gündür haber alınamıyor.
Kahramanmaraş’ın Onikisubat ilçesinde Aktaş ailesi üyeleri, oturdukları apartmanın çökmesi sonucu enkaz altında kaldı.
Abdullah Aktaş 10, kızı Kutsal Erva 6 saat sonra enkazdan kurtarılırken, eşi Ayşe Betül (30), kızı Zümra (4), ablası Özlem Aktaş (22) ve kuzeni İkra Süme (22) hayatını kaybetti.
Mukaddes Erva’dan bir daha haber alamadı.
Abdullah Aktaş, 4 saat önce enkazdan çıkarıldığı ve hastaneye götürülürken yolda komşuları tarafından sağlık görevlilerine teslim edildiği söylenen 10 yaşındaki kızı Kutsal Erva’dan bir daha haber alınamadı.
Abdullah Aktaş, enkazda kızıyla birlikte aynı yerde olduklarını belirterek, şunları söyledi:
“Enkazda 5 saat birlikte konuştuk”
Sadece Erva’nın yüzünü göremedim; ama enkazda 5 saat beraber konuştuk. Sağlığının iyi olduğunu, ‘Ayaklarımı hareket ettiremiyorum’ dedi. Enkazdan çıktığımda iki komşum Mehmet abinin eşinin abisi ‘Ambulans olmadığı için çocuğu hastaneye götürmek için arabaya bindirdim’ dedi. Yolda trafik kilitlendi” dedi. Ambulansın önüne geçip çocuğu ambulansa teslim ettiğini söyledi. Kızım da araçta kustu, kustuğunda direk ambulansa veriyorlar. Komşumun yakınları çocuğun ambulansla gittiğini söylediler.
“Kızım yok”
Bütün hastanelerde hastaların yüzlerine tek tek baktım. Orada doktora tekrar sordum. Doktor ‘Ortopedik vakaları Kayseri’ye gönderdim’ dedi. Çocuğumdan bir haber duymadım. Adana, Eskişehir, Kayseri, Mersin’deki bütün devlet hastanelerini gezdim, yok. DNA testimi kendi çabalarımla verdim. Benim sonucum dün itibariyle çıktı. Herhangi bir eşleşme bulamadım. Çocuğumun izine rastlamadım. Akrabalar sosyal medyada paylaştı. Aile Bakanlığına, Sağlık Bakanlığına, Adalet Bakanlığına gittim. Kahramanmaraş Adliyesi’nde toprağa verilen otopsisi yapılan çocukların fotoğraflarına tek tek baktım. Ama benim bir kızım yok.
Aile Bakanlığı araştırıyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre; Kimliği tespit edilemeyen çocukların parmak izi alınması, fotoğraf çekilmesi ve ayırt edici fiziksel özelliklerinin belirlenmesi için çalışmalar yapılmaktadır.
Ayrıca çocukların enkazdan çıkarılması ve hastane süreçleri de dahil olmak üzere tüm takipler oluşturulan ekipler tarafından yapılmakta ve gerekirse tedavi süresince refakat hizmeti verilmektedir.
Eşleştirme devam ediyor
Tedavi sürecinde yakınlarına ulaşılamayan, kimliksiz ve/veya kendi adına konuşamayan ve tedavisi tamamlanan çocuklar, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri tarafından devletin bakım ve korumasına alınır.
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve Bakanlık bünyesinde kurulan merkez tarafından ABS Afet Yönetim Modülü ve diğer bilgi kaynakları kullanılarak çocukların ailelerine/akrabalarına ulaşmak için tarama/eşleştirme çalışmaları yapılmaktadır.
kayıt ile teslim
Tarama-eşleştirme çalışmaları kapsamında bir eşleşme varsa aileye ulaşılır.
Çocuğun teslimi tutanakla, aile ve yakınlarının sunduğu destekleyici bilgi ve belgelerle gerçekleştirilir.
talimat gitti
Yakınlarına ulaşılamayan, akrabası olmayan çocuklar için yapılacak işlemlerle ilgili olarak AFAD, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’na uyulduğu da kaydedildi. nüfus cüzdanı veya kendi adına konuşamayacak durumda olanlara uyularak 81 il valiliği ve ilgili bakanlıklara talimat yazısı yazıldı.
1405 çocuk ailelerine teslim edildi
Öte yandan 23 Şubat prestijiyle 1.890 refakatsiz çocuktan 1.405’i ailelerine teslim edildi, 380’i hastanede izlendi, 105’inin ise bakanlık çocuk yurtlarında bakımı sağlandı.
haber-haymana.xyz