Diyarbakır’da yöresel lezzetlerin buluşması gerçekleştirildi
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından düzenlenen ve Diyarbakır Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen 55 vilayetten 157 firmanın katıldığı Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı açılışı gerçekleştirildi.
Geçtiğimiz yıl 246 bin rekor ziyaretçi ve 52 farklı vilayetten 150 firmaya mesken sahipliği yapan ve geniş bir yelpazede güçlü lezzet çeşitliliği sunan 4.Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı ile yöresel eserlerin markalaşarak yeni pazarlara açılma ataklarına kıymetli katkılar sağlanması hedefleniyor.
Bölge gastronomi turizminin gelişimi bakımından da kıymetli bir platform olan fuar, Hatay’dan Adıyaman’a, Aydın’dan Afyonkarahisar’a, Ankara’dan Batman’a, Mersin’den Bitlis’e, Bursa’dan Çankırı’ya, Denizli’den Çorum’a, Düzce’den Elazığ’a, İstanbul’dan Erzurum’a, Amasya’dan Gümüşhane’ye, İzmir’den Malatya’ya, Antalya’dan İran Urumiye’ye kadar yedi farklı coğrafik bölgeden ve yurtdışından gelecek olan 167 firma ve kuruluşun iştirakiyle gerçekleştiriliyor.
15 Kasım 2022 Salı günü dördüncü kere kapılarını açan fuarda 55 farklı vilayetten 167 firma ve kuruluş eserlerini 6 gün boyunca ziyaretçilerle buluşturacak. Yedi Coğrafik Bölge’nin eşsiz yöresel lezzetlerinin sergileneceği fuarda, onur konuğu Hatay’a ilişkin yöresel yemekler de sahne mutfakta hazırlanarak ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Ünlü şef, gurme, akademisyen ve bloggerların da yer aldı yemek atölyeleri, söyleşiler ve yarışlar ile renklendi.
“Gurme fuarı bölgenin gastronomi turizmine önemli bir destek sağlayacak”
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Lideri Mehmet Kaya açılışta yaptığı konuşmada “Bu yıl 4’ünüsünü düzenlemekte olduğumuz Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarımızı çok geniş bir yelpaze ile gerçekleştiriyoruz. Bu fuar ülkemiz ve bölgemiz gastronomi turizmine değerli katkılar sağlayacak bir fuar olması itibariyle hayli değerli bir fuar. Her alanda olduğu üzere gastronomi alanında başta ilimiz Diyarbakır olmak üzere bölgemiz kıymetli bir potansiyele sahip. 33 medeniyetin izlerini daha dün üzere canlı tutan bu coğrafyada her bir kültürün, her bir lezzetin kendine has bir ayrıcalığı, cazibesi var. Bizler işte bu kültürel zenginliğimizi bütün dünyaya tanıtmak, bölgemizi gastronomi alanında bir merkez yapmak için çalışmalarımızı ağırlaştırmış bulunmaktayız. Oda olarak 2020’de gastronomi alanında başlattığımız Coğrafi İşaret Tescili başvuruları çerçevesinde 64 ürünün başvurusunu yaptık. Bugün itibariyle 48 yöresel lezzetimizin coğrafi işaret tescil belgesini aldık. Ayrıca Karacadağ Pirinci, Boğazkere Üzümü ve Çermik Biberi’nin Avrupa Birliği Coğrafik İşaret Tescil Evrakını almak için müracaatta bulunduk. Çok yakın bir vakitte vilayetimizin birçok mahallî eser ve lezzetini dünya literatürüne yerleştiriyor olacağız. Münasebetiyle bölge turizmine de çok değerli katkılar sağlamayı umuyor, kararlılıkla gayretlerimizi yoğunlaştırıyoruz” dedi.
Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ise, 55 farklı ilden 167 firma ve kuruluşun katılım sağladığı fuarın Mezopotamya’nın ortasında tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri olan Hatay ve Diyarbakır illerinin bir birinden farklı lezzetlerini tatmış ve tanıtmış olacaklarını söyledi. Yeşil, “Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı, varlıklı lezzet çeşitliliği sunan yöresel eserlerin markalaşması, coğrafik işaret tescil evraklı eserlerin bilinirliklerini artırarak yeni pazarlara açılma ataklarında değerli bir buluşma noktası olacaktır. Buğdayın birinci evcileştirildiği, yerleşik tarıma birinci geçilen, günümüz uygarlıklarının ve gastronominin başlangıç noktası olan vilayetimizde sizleri ağırlamaktan büyük onur duyduğumuz belirterek fuarın iyi olmasını dileriz” diye konuştu. – DİYARBAKIR