Haber

Bakan Koca: “Şehir hastanelerinde herhangi bir garanti söz konusu değildir, ödenen tek bedel kira bedelidir”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Şehir hastanesi olmasaydı Ankara’da neler yaşanırdı? Üzerine basa basa söylüyorum. Şehir hastanelerinde ne hasta sayısı, ne yatak doluluk oranı, ne yoğun bakım doluluk oranı, ne ameliyat sayısı ile ilgili herhangi bir garanti söz konusu değildir. Yatak doluluk oranı dahil olmak üzere. Şehir hastanelerinde garanti olarak ödenen tek bedel kira bedelidir” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komitesinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bakan Koca, ayaktan hasta kabul kapasitesinin artırıldığını lisana getirerek, “2020 yılında aylık 13 milyon olan poliklinik muayene sayımızı 2022 yılı Ekim ayı prestijiyle 26 milyona ulaştırarak var olan kapasitemizi iki katına çıkardık. Hastanelerimizde pandemi öncesi devirde günlük 672 bin MHRS randevusu açılırken, bugün yüzde 40 artışla 945 bine kadar çıkmıştır. Randevu alanların yüzde 25’nin de bu arada gelmediğini söylemek istiyorum. 945 açılan randevunun yüzde 60’ı fakat bakılabilir durumda. Ortadaki fark 400 bine yakın. 400 bin açılan randevuya gelinmiş olsaydı aslında bu sorun bitecek” ifadelerini kullandı.

Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nin (MHRS) son yıllarda yüksek talep gördüğünü gözlemlediklerini belirten Koca, günlük yaklaşık 1.2 milyon hastanın hizmet aldığını, 1 milyon 200 bin toplam bakılan hastanın 550 bininin MHRS’den, 650 bininin ise randevu almadan gelen hastalar olduğunu söyledi. 32 bin polikliniğe 32 bin tıbbi sekreter alacaklarını duyuran Bakan Koca, “İlk 16 bini de gelecek hafta kılavuz yayınlanınca görmüş olacaksınız. Kontratlı doktor takımlarını da yaygınlaştırıyoruz. Böylelikle meşakkat çektiğimiz yerlerde doktor istihdamına teşvik ediyoruz. Yani en geç Ocak 15’e kadar da bu 27 bin kontratlı tabibin açıktan atamalarını yapıyor olacağız” açıklamasında bulundu.

“4 bireyden biri randevusuna gelmiş olsa yahut boş bırakılmış olsa sorun büyük bir oranda aslında çözülmüş olacak”

Her 4 kişiden birinin randevusuna gelmediğinin altını çizen Koca, “4 şahıstan biri randevusuna gelmiş olsa yahut boş bırakılmış olsa sorun büyük bir oranda zati çözülmüş olacak. Hasta yoğunluğunun fazla olduğu hastanelerimizde mesai sonrası çalışmayı özendirecek çalışmalar yaptık, mağduriyet oluşmaması için branş bazında dinamik bir biçimde yönetmeye çalışıyoruz. Sorunun farkındayız. Tahlili adım adım uyguluyoruz. Yakında bu türlü bir gündemimiz olmayacak” diye konuştu.

“Şehir hastanelerinde ne hasta sayısı, ne yatak doluluk oranı, ne ağır bakım doluluk oranı, ne ameliyat sayısı ile ilgili rastgele bir garanti kelam konusu değildir”

Ankara’da Covid-19 hastalarının yüzde 63’ünün şehir hastanesinde tedavi edildiğini söyleyen Bakan Koca, “Şehir hastanesi olmasaydı Ankara’da neler yaşanırdı? Üzerine basa basa söylüyorum. Kent hastanelerinde ne hasta sayısı, ne yatak doluluk oranı, ne ağır bakım doluluk oranı, ne ameliyat sayısı ile ilgili rastgele bir garanti kelam konusu değildir. Yatak doluluk oranı dahil olmak üzere. Kent hastanelerinde garanti olarak ödenen tek bedel kira bedelidir. Kent hastanelerinin bunun dışında aldığı 19 hizmet bedeli var. Bu hizmet bedelleri yemek, güvenlik, laboratuvar, görüntüleme üzere 19 hizmet bedelinden bahsediyoruz. Bunlar da ölçüye bağlı hizmet bedeli. Bunların da mühleti 25 yıl değil, 5 yıl” diye konuştu.

Miktara bağlı hizmetlerde eşik değerin tespit edildiğini söyleyen Bakan Koca, “Eşik bedel görüntüleme ve laboratuvar hizmetleri için Sıhhat Uygulama Tebliği’nin fiyatları uygulanıyor. Benim de beğenmediğim, üniversiteler için çok düşük olduğunu söylediğiniz Sağlık Uygulama Tebliği rakamları ile ihale yapılıyor. MR’dan bahsedelim. MR’ın SUT fiyatı ne kadar? 115,07. Biz daha fazla indirim alabilmek için bir eşik bedelin üzerinde ola ki daha fazla talep olursa biz daha fazla indirim isteriz denilerek belirlenen eşik kıymete kadar yüzde 40 indirimle alıyoruz. Kaç lirayla? 62.76 lira. O eşik kıymetin üzerine çıktığında bir yüzde 40 indirim daha alıyoruz. Kaç lira? 37.65 lira. 37 lira ile MR çekiliyor” ifadelerini kullandı.

Bakan Koca, şehir hastanelerine 2019 yılında yapılan kanun değişikliği ile taban ve tavan uygulaması getirildiğini hatırlatarak, “Belki hiç farkında olmadınız o kanun geçerken. Kent hastanelerinin uzun periyotta oluşacak mali riski bu kanun ile minimilize edildi. O kanun çıkarken var olan mukaveledeki kira bedelinin üzerinde olmamak kaydıyla çıkmıştı. Yani altında yapabiliyorsanız yapın ancak mukavele sayının üzerinde olmasın diye çıkmıştı. Bu sayede belirlenen taban bedelinde fazla bir bedel ödemeyeceğimiz kanunla muhafaza altına alınmıştı” açıklamasında bulundu.

“Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yenilenmiş halde ek 600 yatak kapasitesi ile açılacak”

“Şehir hastanelerinde hasta garantisi olmasına karşın hastaneleri neden kapatmıyoruz?” diyen Bakan Koca, şöyle devam etti:

“Bu hastanelerde yenilenmesi gerekenleri de yeniliyoruz. Yatırım planına alındı. Mevcut hastanelerimizi yeniliyoruz. Biraz insaf. Burada birinci kez söylüyorum. Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yenilenmiş halinde yatak kapasitesi 600. Onkoloji Hastanesi’nin yatak kapasitesi 600. Ek bunlar. Dr. Sami Ulus Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi de 300 yatak kapasitesi ile etüt projelerine başlandı. En geç 6 ay içinde ihaleleri yapılacak. Beştepe Devlet Hastanesi devam edecek. Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi de o kimliği ile devam edecek. Onun da takımını güçlendirmeye devam edeceğiz. (Kapatıldı denilen hastaneler) Yatırıma alındı, etüt projeye başlandı. En geç 6 ay içinde Dışkapı yıkım gerektiği için yıkılarak yapılacak. Onkoloji, yıkılmadan 600 yatak ek ile yapılacak. Sami Ulus da 300 yatak ek ile tekrar inşa edilecek en geç 6 ay içinde.”

“Tanımlanmamış branşla 30’a yakın muayenehaneci tabip ameliyat yapıyor. Bunu mu istiyorsunuz?”

Muayenehane kısıtlaması konusunda soruları cevaplayan Bakan Koca, “Muayenehane kısıtlaması ile ilgili ekim ayında yürürlüğe konan yönetmelik değişikliğimizin yankıları çok fazla oldu. Yönetmeliğin temel emeli muayenehaneleri sınırlamak değil, hasta güvenliğini sağlamak ve özel hastanelerin planlama dışına çıkmasını engellemektir. Biz muayenehaneleri sınırlamaya yönelik bir yönetmelik yayınlamadık. O denli bir niyetimiz de yok. O denli bir niyetimiz olsaydı yalnızca cerrahlara yönelik özel hastaneleri kullananlara yönelik yapmazdık. Dahili branşlarla ilgili rastgele bir uygulamamız yok bu manada. Yalnızca özel hastaneler yönetmeliğinde yapıyoruz. Bizim gördüğümüz özel hastanelerin bilhassa şu süreçte kendilerine yönelik planlamayı delmek üzere muayenehaneciliği kullanmalarıdır. Son periyotta muayenehane hastaneleri oluşmaya başladı biliyor musunuz? Özel hastanelerin yaptığımız planlamayı, muayenehane hekimliği üzerinden delmelerine müsaade vermek istemiyoruz. Örnek vereyim; bir vilayetimizde bir hastane plastik cerrahi takımında ruhsatı olmayan bir hastane. Tanımlanmış bir branş değil. Lakin o hastane plastik cerrahi hastanesi olarak internet sitesinde tanımlıyor. 30’a yakın muayenehaneci tabip orada ameliyat yapıyor. Buna müsaade mi verelim? Bunu mu istiyorsunuz?” diye konuştu.

Sağlık turizminin giderek artması sonucu artan işlemleri kayıt altına almak istediklerini dile getiren Bakan Koca, “Bu yüzden hür doktorların motamot hastanelerde olduğu üzere muayenehane bilgi sistemi kullanarak hastalarını dijital olarak kayıt altına almalarını sağlamak istiyoruz. Bilhassa yabancı hastaların bilgilerine erişemiyoruz. Bu alanda düzenleme ve kontrol zaruriliği gerekli hale geldi. Öncelik hasta güvenliğini sağlamaktan ibaret. Yönetmelik, özel hastanelerimizde kendi hastalarını yatırarak, muayene doktorları ile mukavele yapma zaruriliği getirmiştir. Buna da çabucak geçilmedi, 3 aylık mühlet tanındı. Uygulama hayata geçtiği zamanki korkuyu anlıyorum. Bir formda doktor sayısınca özel hastanelerde yer olmazsa ne olur? Hiç kaygınız olmasın. Şayet bölgelerde ve aşikâr branşlarda badire yaşanması halinde bu durumu kıymetlendiririz. Bu süreçte vilayetler bazında şayet bir sorun olursa esasen takip ediyoruz, gerekli olursa birtakım farklılıkları branş bazında yapabiliriz. Özetle biz bütün vatandaşımızın -yurt dışından gelen hastalar dahil olmak üzere- muayenehane tabiplerinden yalnızca istediğimiz yazılımı kullanarak gelen hastayı işlemiş olmasıdır. İkincisi, özel hastanelerin planlamayı delerek muayenehane hekimliği üzerinden bu süreci sürdürmelerine müsaade vermek istemiyoruz. Üçüncüsü ise kamudan, özel bölüm kullanılarak yasal olmayan kullanımı da özel hastaneler üzerinden engellemek istiyoruz. Bununla ne demek istediğimi daha uygun anlarsınız” dedi.

Daha önce kurucusu olduğu Medipol Hastaneleri konusunda ilgili yönetmeliğin vekiller tarafından dile getirildiğini hatırlatan Bakan Koca, “Kendi takımları ile hizmet etmeyi prensip edindiklerinden emin olun. Asla dışarıdan doktorun üzerinde oluşmuş yapılar olmadığını bilin. Muayenehane tabiplerinin vakıf üniversite hastanelerini kullanmalarına müsaade vermeyeceğiz ve kelam konusu olmayacak” ifadelerini kullandı.

“Bahse husus tedavinin aktifliğini SMA Bilim Konseyimiz değerlendiriyor”

SMA konusunun hassas bir konu olduğunu belirten Bakan Koca, “SMA konusunda sözlerimizi seçerek titizlikle kullanmak zorundayız. Öncelikle SMA konusu katiyen bir ödeme sorunu değildir. Binden fazla SMA hastamız var ve tedavilerini aktifliğini ispat etmiş ilaçla masraflarının tamamını devletimiz karşılayacak formda kullanıyoruz. Bunun mali bir bahis olmadığı şu örnekle izah edilebilir. Türkiye’de toplam 250 hastası için öteki iki az hastalıkta kullanılan, yalnızca iki enzim tipi için yıllık SMA hastaları için ödenen toplam ölçünün iki katı ödeme yapıyoruz. 60 milyon avro SMA için, 120 milyon avro iki enzim için ödüyoruz. 250 hasta için. Sorun nerede? Zolgensma isimli gen tedavisinin ödeme kapsamında olmaması. Bahse mevzu tedavinin aktifliğini SMA Bilim Heyetimiz kıymetlendiriyor. Bu bilim şurası fakültelerimiz ve alanda bilhassa hastaları tedavi eden hocalarımızdan oluşan bir bilim şurası. Bakanlık karar vermiyor. SMA Bilim Şuramız, SMA hastası çocuklarımızın tedavisini üstlenen bilim insanlarından oluşuyor. SMA Bilim Konseyi, tedavinin aktifliği ile ilgili kâfi delil olmadığı gerekçesiyle şimdilik uygulamaya alınmasının bir gereklilik olmadığını tabir etti. Kaldı ki üretici, belirtisi olmayan hastalara bu tedavilerin uygulanmasını aslında önermiyor. Üreticinin kendisi belirtisi olmayan hastalara önermiyor” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komitesinde daha sonra Sıhhat Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kurumlarının 2023 yılı bütçeleri kabul edildi. – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu