Ekonomi

ABD-Çin ticaret görüşmeleri arasında risk iştahının artmasıyla altın fiyatları düştü

Investing.com — Altın fiyatları Salı günü Asya seansında düşüş gösterdi. Yatırımcılar devam eden ABD-Çin ticaret görüşmelerinden olumlu bir sonuç beklerken, artan risk iştahı ve azalan güvenli liman talebi fiyatları baskıladı.

Sarı metal, son haftalarda ABD ekonomisi ve Başkan Donald Trump’ın ticaret politikaları konusundaki belirsizliklerin güvenli liman talebini artırmasıyla güçlü kazançlar kaydetti.

Özellikle Rusya ve Ukrayna arasındaki artan jeopolitik gerilimler ve Çin’den gelen zayıf ekonomik veriler de güvenli liman talebini artırdı.

Ancak bu eğilim, Washington ve Pekin’in Londra’da üst düzey görüşmelere başlamasıyla Pazartesi günü tersine döndü. Artan risk iştahı aynı zamanda, Trump’ın göçmen politikasına karşı protestolara askeri müdahalede bulunmasıyla Los Angeles, Kaliforniya’da tırmanan şiddet olaylarına ilişkin endişeleri büyük ölçüde dengeledi.

Spot altın yüzde 0,8 düşüşle ons başına 3.308,32 dolar seviyesine gerilerken, Ağustos vadeli altın vadeli işlemleri Türkiye saatiyle 07.23’te yüzde 0,8 düşüşle 3.327,75 dolar/ons seviyesine geriledi.

Diğer değerli metaller de geçen hafta kaydettikleri güçlü kazançların ardından geriledi. Platin vadeli işlemleri yüzde 0,1 düşüşle 1.224,60 dolar/ons seviyesine gerileyerek dört yıllık zirveden uzaklaştı.

Gümüş vadeli işlemleri yüzde 0,4 düşüşle 36,660 dolar/ons seviyesine geriledi ancak son 13 yılın en yüksek seviyesine yakın kalmaya devam etti.

Dolar güçlenirken ve ABD-Çin görüşmeleri arasında risk iştahı artarken altın düşüyor

Metal piyasaları, Çarşamba günü açıklanacak önemli ABD enflasyon verileri öncesinde dolarda artan pozisyonlarla baskı altında kaldı. Verinin enflasyonda hafif bir artış göstermesi bekleniyor.

Altın, tüccarların ABD-Çin ticaret görüşmelerindeki olumlu sinyaller arasında daha fazla risk odaklı varlıklara yönelmesiyle güvenli liman talebinin azalmasından etkilendi.

Trump, devam eden görüşmelerde olumlu ancak belirsiz eğilimlere işaret ederken, raporlar başkanın Çin’e yönelik çip ve teknoloji ihracatı kısıtlamalarını geri almayı düşündüğünü öne sürdü. Bu hamle, ülkeler arasındaki ticaret gerilimlerinin daha da azalmasına yardımcı olabilir.

Ticaret görüşmelerinin Salı günü devam etmesi planlanırken, piyasalar müzakerelerdeki ilerlemeye dair açıklamaları yakından takip ediyor.

Mayıs ayındaki geçici ticaret ateşkesinden sonra ticaret gerilimlerinin daha da azalacağı beklentisi, risk iştahını artırdı ve altına olan talebi zayıflattı.

Bununla birlikte, sarı metal 2025 yılında şimdiye kadar yüzde 26 kazanç elde etti ve son aylarda bir dizi rekor seviyeye ulaştı.

Bakır, Çin’den gelen zayıf verileri görmezden geliyor

Bakır fiyatları Salı günü düştü, ancak en büyük ithalatçı Çin’den gelen zayıf ekonomik verilere rağmen önceki seanstan güçlü kazançlar elde etti.

Londra Metal Borsası’ndaki gösterge bakır vadeli işlemleri yüzde 0,3 düşüşle 9.757,60 dolar/ton seviyesine gerilerken, ABD bakır vadeli işlemleri yüzde 0,4 düşüşle 4,8848 dolar/pound seviyesine geriledi. Her iki kontrat da Pazartesi günü yüzde 1 yükseldi.

Bakırdaki kazançlar, Çin’in bakır ithalatının Mayıs ayında yerel talepteki genel bozulma ortamında keskin bir şekilde düştüğünü gösteren verilere rağmen geldi. Çin’in genel ihracat büyümesi de beklentilerin altında kaldı.

Ancak ABD-Çin ticaret anlaşması umutları, Çin ekonomisindeki kalıcı zayıflık konusundaki endişeleri dengeledi. Son düşüşün büyük ölçüde ülkeye yönelik yüksek ABD ticaret tarifelerinden kaynaklandığı görülüyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu